2.000.000 people informed about the Integrity Pacts

2.000.000 people informed about the Integrity Pacts

Approximately two million people learned about the Integrity Pacts, through a 4 months online informative campaign.

The online campaign ran from June to September 2021, by broadcasting two animated videos each one having approx. 30 seconds (1st video: The Integrity Pacts and 2nd video: The external monitor), as well as a set of online banners.

2.000.000 de persoane informate despre Pactele de Integritate

2.000.000 de persoane informate despre Pactele de Integritate

Aproximativ două milioane de persoane au aflat despre Pactele de Integritate, prin intermediul unei campanii de informare derulate în mediul online, pe o perioadă de patru luni.

Campania online s-a derulat în perioada iunie – septembrie 2021, prin difuzarea a două spoturi video animate de aprox. 30 secunde (spot 1: Pactele de Integritate şi spot 2: Monitorul extern), precum şi a unui set de bannere online.

Lansare raport: Achizițiile publice de urgență în contextul COVID-19 în România

Societatea Academică din România, Transparency International România, Institutul pentru Politici Publice și Government Transparency Institute au organizat marți, 14 decembrie 2021, o dezbatere pe tema achiziţiilor publice în contextul pandemiei de COVID-19.

Cu acest prilej a fost lansat raportul “Achizițiile publice de urgență în contextul COVID-19 în România: Riscurile de corupție și comportamentul de piață”. Folosind date de la spitale, precum şi de la autorităţi centrale, locale şi firme cu capital majoritar de stat, au fost analizate informații despre cum s-au cheltuit banii publici şi în ce măsură s-au respectat obligaţiile de transparenţă şi de competiţie.

Autorii raportului au prezentat principalele concluzii din raport şi au răspuns întrebărilor și intervențiilor din partea participanților. Peste 50 de persoane, inclusiv experți în achiziții publice, au participat la eveniment.

Dezbaterea s-a desfăşurat online, prin intermediul platformei Zoom, în limba română cu traducere simultană în limba engleză. Totodată, evenimentul a fost transmis în direct și pe pagina de Facebook a Transparency International Romania.

 

COMUNICAT DE PRESĂ Principalele constatări în urma monitorizării achizițiilor publice din două proiecte cu fonduri europene

Transparency International România şi Institutul pentru Politici Publice au lansat astăzi două rapoarte de monitorizare a achizițiilor publice derulate în proiecte cu fonduri europene.

Cele două documente au fost prezentate în cadrul unei dezbateri online la care au participat peste 30 de persoane, specialiști în domeniul achizițiilor din instituții publice, organizații neguvernamentale și mediul academic.

Principalele concluzii:

  • În lipsa unor prevederi legislative sau standarde naționale privind publicitatea dosarelor de achiziții și a informațiilor legate de implementarea contractelor de achiziții publice, acestea nu sunt disponibile public din oficiu și în formate ușor de prelucrat. Acest aspect îngreunează monitorizarea implementării contractelor de investiții publice.
  • Consultarea pieței, recomandată în anii anteriori de monitorul independent, a condus la o serie de decizii care au crescut interesul operatorilor economici din domeniul topografiei și geodeziei pentru contractele de cadastru sistematic scoase la licitație de ANCPI.
  • In anii 2019, 2020 și 2021 s-au produs unele întârzieri în demararea procedurilor de achziții din cauza întârzierilor în aprobarea bugetului de stat.
  • Adoptarea unor poziții agresive, de forță, în relația contractuală, a dus mai degrabă la blocaje și acumularea de întârzieri decât la rezolvarea problemelor.
  • Sursa unor blocaje este greu de identificat având în vedere că relația dintre contractori și subcontractori rămâne în mare măsură necunoscută autorității contractante și publicului, chiar și în contextul Pactului de Integritate.

Campanie online despre Pactele de Integritate


Peste 547.000 de persoane au aflat despre Pactele de Integritate, în luna iunie, prin intermediul campaniei de informare derulate în mediul online.

Principalul obiectiv al campaniei este acela de a face cunoscute Pactele de Integritate ca instrumente de combatere a corupţiei şi fraudelor în cadrul achiziţilor publice, care oferă beneficii atât autorităţilor contractante cât și operatorilor economici. Pactele funcţionează ca protector pentru aceştia, prin implicarea monitorului extern, de regulă din societatea civilă, care se asigură că Pactele sunt respectate, iar proiectele de investiţii îndeplines toate normele de transparenţă, etică şi eficienţă.

 

COMUNICAT DE PRESĂ Radiografia sistemului de achiziții publice

  • Jumătate dintre operatorii economici au identificat cel puțin o procedură de achiziții publice în care nu au putut să participe din cauza condițiilor de calificare limitative, sau a criteriilor tehnice mult prea restrictive.
  • Cu cât sistemul electronic de achiziții publice este mai bine cunoscut de către utilizatori, cu atât este perceput ca fiind mai transparent și mai clar.
  • În schimb, percepția generală este că există metode de “ocolire” a SICAP.

Sunt doar câteva dintre concluziile Raportului de cercetare sociologică privind „Percepția mediului de afaceri și a societății civile cu privire la integritatea în achiziții publice”, raport publicat astăzi de Transparency International Romania și Institutul pentru Politici Publice.

37 recommendations that must be taken in account by the Ministry of Justice in the process of elaboration the next National Anticorruption Strategy

Transparency International Romania released Wednesday, 10 of March 2021, an open letter addressed to Minister of Justice, containing 37 specific recommendations regarding the next National Anticorruption Strategy’ elaboration (SNA).

Transparency International Romania supported the elaborating, implementing and monitoring processes of the National Anticorruption Strategy 2016-2020, being part of the cooperation platform of civil society coordinated by the Ministry of Justice. Also, based on the activities carried out, including here the interaction with public institutions and business sector, TI-Romania was able to do an objective analyze of the way in which the provisions of the SNA have been understood and applied in the last five years.


INVITAŢIE DE PARTICIPARE

Transparency International Romania | Asociaţia Română pentru Transparenţă cu sediul în Bd. Gral. Gheorghe Magheru nr. 28-30, etaj 3, sector 1, cod 10336, Bucureşti, înregistrată în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor sub nr 7/2004, cod fiscal RO12486550, date de contact tel: 0316606000, fax: 316606006, email: office@transparency.org.ro transmite invitaţia de participare la procedura de achiziție de servicii de publicitate pentru producerea și difuzarea online a două spoturi video animate în cadrul proiectului „Pactele de integritate – mecanisme de control civic pentru salvgardarea fondurilor UE. Faza II”, în cadrul căruia Transparency International Romania | Asociaţia Română pentru Transparenţă este partener cu Transparency International e.V. (Secretariat), proiect finanțat de Comisia Europeană prin DG REGIO.

Scrisoare deschisă catre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana Societatea civila sprijina integritatea in achizitii publice

Mai multe organizaţii din societatea civilă au trimis astăzi Guvernului României şi Comisiei Europene o scrisoare deschisă în care solicită măsuri concrete pentru asigurarea integrității în achiziţii și în utilizarea fondurilor europene. Acestea propun ca Pactele de Integritate să devină un instrument mai des folosit pentru prevenirea corupţiei din achizițiile publice. Pactele de Integritate sunt un instrument dezvoltat de Transparency International în anii ’90, prin care cetăţeni, experţi şi organizaţii din societatea civilă se pot implica în monitorizarea achiziţiilor publice. Din 2015, mecanismul este pilotat la nivelul Uniunii Europene în 11 state-membre, printre care şi România.

Open letter addressed to the Romanian Government and European Commission

Several civil society organizations addressed today an open letter to the Romanian Government and the European Commission requesting concrete measures to ensure integrity in public procurement and in the use of European funds. They propose that Integrity Pacts become a more commonly used tool for preventing corruption in public procurement. Integrity Pacts are a tool developed by Transparency International in the 1990s, through which citizens, experts and civil society organizations can become involved in monitoring public procurement. Since 2015, the mechanism is piloted at the level of the European Union in 11 member states, including Romania.

Pagini