Reprezentanții societății civile îndeamnă Consiliul European, Parlamentul și Comisia Europeană să acorde prioritate măsurilor anti-fraudă și anti-corupție pentru fondurile care vor fi decontate în următoarea rundă de finanțare.

Bugetul Uniunii Europene pentru următorii șapte ani și fondurile de recuperare post COVID-19 sunt expuse riscului de abuz, dacă nu sunt instituite mecanisme de supraveghere deschise și participative care pot proteja contractele publice, arată 27 de organizații ale societății civile,într-o scrisoare comună adresată liderilor UE.

Semnatarii scrisorii cer liderilor Uniunii Europene să completeze planurile ambițioase de finanțare cu măsuri anti-corupție - menite să crească atât cantitatea cât și calitatea datelor privind contractele publice - precum și cu mecanisme de control participativ.

“Liderii Uniunii Europene ar trebui să ia în considerare, pentru următoarea rundă de finanțare, includerea unor mecanisme independente de monitorizare în timp real a proiectelor majore de lucrări publice, prin instrumente precum Pactele de Integritate”, a spus Delia Ferreira Rubio, președinta Transparency International. “Există dovezi care arată că Pactele de Integritate ajută la protejarea fondurilor UE de corupție și fraudă. Lucrând îndeaproape cu comunitățile afectate, grupurile locale ale societății civile pot ajuta cetățenii UE să devină ei înșiși gardieni ai unor contracte publice importante, menite să le îmbunătățească viața”, a adăugat președinta Transparency International.

Cele 27 de organizații au indentificat o serie de acțiuni pe care membrii Consiliului, ai Parlamentului și Comisiei Europene le pot lua pentru o mai bună protecție a fondurilor europene.

Scrisoarea adresată liderilor Uniunii Europene poate fi citită aici:

Mai multe informații aici: