Comunicat de presă

Scrisoare deschisă către Guvernul României și Comisia Europeană

Societatea civilă sprijină integritatea în achiziţii publice

 

Mai multe organizaţii din societatea civilă au trimis astăzi Guvernului României şi Comisiei Europene o scrisoare deschisă în care solicită măsuri concrete pentru asigurarea integrității în achiziţii și în utilizarea fondurilor europene. Acestea propun ca Pactele de Integritate să devină un instrument mai des folosit pentru prevenirea corupţiei din achizițiile publice. Pactele de Integritate sunt un instrument dezvoltat de Transparency International în anii ’90, prin care cetăţeni, experţi şi organizaţii din societatea civilă se pot implica în monitorizarea achiziţiilor publice. Din 2015, mecanismul este pilotat la nivelul Uniunii Europene în 11 state-membre, printre care şi România.

În scrisoarea semnată de Transparency International România, Societatea Academică din România, Institutul pentru Politici Publice, Centrul Syene pentru Educaţie şi Centrul de Resurse Juridice, se solicită ca Pactele de Integritate să fie utilizate în proiectele vulnerabile la corupție, cum ar fi cele de infrastructură mare, tehnologia comunicațiilor şi din sănătate şi să devină o condiţie necesară pentru eligibilitatea acestora la finanțare din fonduri europene. Prin Pactele de Integritate se urmărește implicarea unor observatori independenţi din societatea civilă în toate etapele unei proceduri de achiziţii publice, de la identificarea nevoii până la primirea şi evaluarea ofertelor, semnarea contractelor şi pe toată perioada de implementare a contractului.

Activitatea observatorilor independenţi nu se rezumă la urmărirea procesului, ci presupune interacţiunea constantă cu autoritatea contractantă şi cu ofertanţii, pentru respectarea procedurilor şi a legii, prevenirea problemelor care pot duce la contestaţii şi procese şi cheltuirea cât mai chibzuită a banilor publici. De asemenea, scrisoarea include și un apel pentru asigurarea de garanții privind protecția avertizorilor de integritate care se pot adresa autorităților sau organizațiilor neguvernamentale.

Organizațiile semnatare solicită adoptarea unor mecanisme pentru protecţia avertizorilor de integritate, cum ar fi o linie sigură de raportare la nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene prin care să se poată semnala, sub protecția anonimatului, posibile abateri de integritate referitoare la fonduri europene. Sistemul de avertizare va fi astfel accesibil tuturor celor implicaţi în activităţi legate de fonduri europene, va face legătura directă între avertizori şi autorităţi competente să verifice situațiile semnalate, putând  fi totodată completat de activităţi de consolidare a eticii şi încrederii.

În plus, este necesară dezvoltarea unor programe speciale care să informeze persoanele implicate în managementul fondurilor europene și în achizițiile din aceste fonduri despre importanța raportării fraudelor, corupției și altor incidente de integritate și despre protecția de care se bucură în cazul în care fac o sesizare.

Textul integral al scrisorii poate fi consultat mai jos.

Pentru detalii suplimentare, persoana de contact este: Irina Lonea, Transparency International România, email: irina.lonean@transparency.org.ro, tel: 0744.367.079.