COMUNICAT DE PRESĂ Principalele constatări în urma monitorizării achizițiilor publice din două proiecte cu fonduri europene
Transparency International România şi Institutul pentru Politici Publice au lansat astăzi două rapoarte de monitorizare a achizițiilor publice derulate în proiecte cu fonduri europene.
Cele două documente au fost prezentate în cadrul unei dezbateri online la care au participat peste 30 de persoane, specialiști în domeniul achizițiilor din instituții publice, organizații neguvernamentale și mediul academic.
Principalele concluzii:
- În lipsa unor prevederi legislative sau standarde naționale privind publicitatea dosarelor de achiziții și a informațiilor legate de implementarea contractelor de achiziții publice, acestea nu sunt disponibile public din oficiu și în formate ușor de prelucrat. Acest aspect îngreunează monitorizarea implementării contractelor de investiții publice.
- Consultarea pieței, recomandată în anii anteriori de monitorul independent, a condus la o serie de decizii care au crescut interesul operatorilor economici din domeniul topografiei și geodeziei pentru contractele de cadastru sistematic scoase la licitație de ANCPI.
- In anii 2019, 2020 și 2021 s-au produs unele întârzieri în demararea procedurilor de achziții din cauza întârzierilor în aprobarea bugetului de stat.
- Adoptarea unor poziții agresive, de forță, în relația contractuală, a dus mai degrabă la blocaje și acumularea de întârzieri decât la rezolvarea problemelor.
- Sursa unor blocaje este greu de identificat având în vedere că relația dintre contractori și subcontractori rămâne în mare măsură necunoscută autorității contractante și publicului, chiar și în contextul Pactului de Integritate.